Bombardıman Böceği
- Posted on:
- Posted by:
- Posted in: Böcekler

Aşağıdaki resimde gördüğünüz hayvanın ismi “Bombardıman böceği”dir. Bu böceğin savunma yöntemi diğer hayvanlara pek benzemez. Hayvan, düşman saldırısına uğradığı anda, vücudunun alt tarafında birbirinden ayrı iki bölmede depolanan iki kimyasal maddeyi (hidrojen peroksit ve hidrokinon) ‘yakma odası’ olarak adlandırılan özel bir bölmede birleştirir. Aynı anda bu ‘yakma odası’nın duvarlarından salgılanan özel bir katalizör (peroksidaz) maddenin hızlandırıcı etkisiyle, karışım 100OC’lik korkunç bir kimyasal silaha dönüştürür. Basınçla fışkırtılan bu çok sıcak kimyasal maddeyle haşlanan düşman ise, paniğe kapılarak avlanmaktan vazgeçer.
“Bu son derece karmaşık savunma mekanizması nasıl var olmuştur?” sorusuna cevap aradığımızda ise, böceğin bu mekanizmayı “kendi kendine” geliştirmesinin imkansız olduğunu görürüz.
Bir böcek, birbirine karıştığı anda patlayacak iki ayrı kimyasal mad- denin formülünü nasıl oluşturabilir? Farz edelim oluşturdu, bunları nasıl kendi vücudunda salgılayıp biriktirebilir? Salgıladı diyelim, bunlar için kendi vücudunda iki ayrı ‘bekleme’ ve bir de ‘yanma’ odası nasıl meydana getirebilir? Tüm bunları ‘başarsa’ bile, iki maddenin reaksiyonunu hızlandıracak bir katalizör maddenin formülünü nasıl hesaplayıp bunlara ekleyebilir? Üstelik tüm bunların ardından bir de, kendi kendini yakmamak için, ‘yanma odası’nın ve karışımı püskürttüğü borunun duvarlarını yana bir alaşımla ‘izole’ etmelidir!
![]() |
||
1. Hidrokinon 2. Hidrojen Peroksit |
3. Patlama Odası 4. 100 0C’lik Kaynar Gazın Çıkışı |
Böceğin ‘yaptığı’ bu işlemleri, kimyagerler dışında, insanlar dahi yapamazlar. Kimyagerler de bu işlemi kendi vücutlarının içinde değil, ancak laboratuvarda yapabilirler.
Böceğin böylesine üstün bir kimya uzmanı olduğunu ve kendi vücudunu, yapacağı reaksiyona göre dönüştürüp-düzenleyecek yeteneğe sahip bir mucizevi tasarımcı olduğunu kabul etmek elbette akıl dışıdır. Belli ki böcek, bu inanılmaz işlemleri, içeriğinin farkında olma- dan, yalnızca bir refleks olarak yapmaktadır. Tabiatta böylesine üstün bir güce ve akla sahip bir varlık yoktur. İnsan da böyle bir canlıyı var edemez. Bırakın böylesine kompleks bir canlıyı var etmek, bilim adamları canlılığın en basit temeli olan proteini bile -ellerinde örneği olduğu halde- yapabilmiş değillerdir. Açıktır ki bu böceği, son derece üstün bir bilgiye ve güce sahip olan Allah yaratmıştır. “Bombardıman böceği”, yaratılmış milyarlarca canlı gibi, Rabbimizin sonsuz gücünün ve benzersiz yaratmasının bir örneğidir.
Bir yöne uçarken aniden başka bir yöne doğru hareket edebilen helikopterler, ağır yük taşıma kapasitesine sahip kıtalar arası uçan dev..
Evrimciler, canlıların genlerine tesadüfi eklenen bazı bilgiler sayesinde hayatta kaldıklarını iddia ederler. Onlara üst üste eklenen bu bilgiler kuşaktan kuşağa..
Bilinen en uzun ömürlü tırtıl, yünlü ayı tırtılıdır. Sıcak bölgelerdeki tırtıllar ancak birkaç hafta yaşarlarken, yünlü ayı tırtılı güve haline gelmek için..
Bilim adamları ışık yayan etkili ve faydalı bir cihaz keşfettiklerinde, aynı metodu kelebeklerin 30 milyon yıldır kullandıklarının farkında değildiler! Kısaca LED..
Bu garip görünümlü canlı, başının üstünde, ucunda bir yumru bulunan bir çıkıntı olması nedeniyle “taç yabanarısı” olarak bilinir. Bilimsel adı..
Sahip oldukları sayısız üstün özelliklere rağmen, günlük hayatta kimse örümceklerin ne kadar özel yaratılmış varlıklar olduğunu düşünmez bile. Bu umursamaz yapıya göre..
Bazı böcekler suyun üzerinde iken sanki karadaymış gibi yürüyebiliyorlar. Hem de gözlerimizle takip etmekte zorlanabileceğiniz kadar hızlı. Bilim dünyası önceleri..
Kosta Rika yağmur ormanlarında, Güneş ağaçların arasından çıkmaya başladığında, hemen sarmaşıklar devreye girer. Tüm ağaçların yapraklarına ve dallarına tırmanan sarmaşıklar,..
Karıncalar, mutfağımızdan sokaklara, çöllerden tropik ormanlara kadar çok farklı koşullarda yaşayabilen mükemmel canlılardır. Tüm karınca kolonilerinin ortak bir özelliği vardır:..
Köprü yapmak mühendislik deneyimi ve tecrübe gerektirir. Yapılacak bir hata halinde köprünün kullanılamaz hale gelmesi söz konusudur. Köprü yapımında bir..