Güneşlenen Balina Köpekbalıkları
Balina köpekbalıkları yaşayan balıkların en büyüğüdür ve bilinen en büyük balina köpekbalığı 13,7 m boyunda ve 36 ton ağırlığındadır. Bu canlılar, yiyecek aramak için okyanusun derinliklerindeki soğuk sulara dalış yaparlar. Bunun ardından ise su yüzeyinde uzun süre boyunca ısınmak için beklerler.
Araştırmacılar dört balina köpekbalığına su derinliğini ve ısısını ölçen cihazlar yerleştirdiler. Ve bunlarla neredeyse her dakika ölçüm yaptılar. Yapılan tespitlere göre dünyanın bu en büyük balığı deniz yüzeyinden okyanus derinliklerine doğru sürekli dalış yapıyor. Fakat okyanusun en derin kısmında çok az zaman geçiriyor. Ortalama 340 metre derinliğe yaptığı her 6 dalıştan birinde yaklaşık 145 dakika yiyecek araştırmak için zaman geçiriyor.
Bu uzun dalışlar sonunda en derin noktada okyanus suyu ne kadar soğuksa, köpekbalıkları yüzeye çıktıklarında o kadar fazla zamanı güneşlenerek geçiriyorlar. Soğukkanlı bu balıklar, bu şekilde vücut sıcaklıklarını yeniden kazanıyorlar. Avlanmaları sonrasında vücutlarındaki besini daha iyi sindirebiliyorlar. Çünkü balina köpekbalıklarının vücutları ne kadar sıcak olursa, vücutlarındaki metabolizma faaliyetleri de daha hızlı ve verimli çalışıyor.
Allah bu balıklara vücut ısılarını düzenleme bilgisi verdiği için, bu en büyük balıklar ilk yaratıldıkları andan itibaren soğuk sulara daldıklarında vücutlarını yeniden ısıtmaları gerektiğini bilirler. Metabolizmalarının nasıl hızlı çalıştığını da bilirler. Tabi ki bu şuura sahip olmayan canlılar, bunu Allah’ın ilhamı ile gerçekleştirirler. İlk balina köpekbalığından itibaren bu bilgi onlarda vardır. Aksinde vücut ısısını kaybeden canlılar, yediklerini sindiremeyecekler ve yaşamlarını devam ettiremeyeceklerdir. Ama Allah ilk yaratıldıkları anda bütün balina köpekbalıklarını bu bilgi ile yaratmıştır. Çünkü Allah,”kusursuzca var eden”dir. Allah, Kuran’da şöyle buyurmaktadır:
“(Bunlar,) ‘İçten Allah’a yönelen’ her kul için ‘hikmetle bakan bir iç göz’ ve bir zikirdir.” (Kaf Suresi, 8)